Saturday, October 10, 2009

Sangk- sANgka..


Manusia hari ini suka bersangka-sangka


Ada sangkaan baik...Ada sangkaan buruk. Orang beribadah disangka riak Orang yang relax disangka malas. Orang yang pakai baju baru disangka menunjuk. Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud (hina) Orang makan banyak disangka pelahap. Orang makan sikit disangka diet. Orang baik disangka buruk. Orang buruk disangka baik. Orang senyum disangka mengejek. Orang masam disangka merajuk. Orang bermuzakarah disangka mengumpat. Orang diam disangka menyendiri . Orang menawan disangka pakai susuk. Orang nampak ceria disangka membela.........


mana tahu yang diam itu kerana berzikir kepada Allah mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah mana tahu yang masam itu kerana mengenangkan dosa mana tahu yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya mana tahu yang ceria itu kerana cergas cerdasnya.

Jauhi sikap suka bersangka-sangka kerana ia bakal memusnahkan ukhwah seperti musnah nya kayu dimakan api..Satu benda yang kita lihat, macam-macam kesimpulan yang boleh kitabuat.


Semuanya bergantung bagaimana kita melihatnya.Muslimin dan Muslimat agar menjadi renungan dan pelajaran kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah meninggal dunia...“Tegakkan Islam dlm diri kamu.. nescaya islam akan tertegak diatas bumi kamu" Imam Al-Syahid Hassan Al- Banna.

No comments:

Post a Comment